Klicka här för att komma till AEF:s Startsida! 

 

Aktuell Tidsperiod

 

 

 

Härlig tid på CVA:s lärlingsskola
Skrivet av Bertil Söderberg dec 2015
 

 

 

Bertil Söderberg

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka för större bild!

Tu I övre våningen.
 Instrument och Maskinverkstad, år 1947

 

 

 

 

 

 

Klicka för större bild!
Tunnel VI år 1959 Mekankurs

 

 

 

 

 

 

 

Klicka för större bild!
Tu II år 1961
 

 

 

 

 

 

Klicka för större bild!
 Tu II år 1961

 

 

 

 

 

 

Klicka för större bild!
Lärlingsskolan By 69

 

 

 

 

Klicka för större bild!
Lärlingsskolan By 69

Min berättelse börjar 1960, då vi - min hustru Gerd och jag samt vår då ettårige son Lars-Johan - bor i Västerås där jag arbetar som yrkeslärare på Flygförvaltningens Verkstadsskola på Johannesberg. Sedan kom jag till CVA:s lärlingsskola.

CVA söker ny föreståndare till sin Lärlingsskola. Min närmaste chef, Folke Sundholm uppmanar mig att söka jobbet som han tycker skulle passa mig. Skickar in mina betyg och övriga handlingar efter att ha pratat igenom med min gravida hustru. Vi resonerar som så att det inte behöver vara på livstid i en så liten stad som Arboga. (Efter 55 år är vi fortfarande kvar och vi trivs.)

Ett brev med inbjudan till intervju kommer från CVA:s personalchef Folke Eriksson. Jag åker till Arboga, Folke intervjuar mig och pratar igenom arbetsuppgifter och presenterar mig därefter för styresmannen Otto Dahlin och därefter överingenjören Anders Högfeldt. Jag blir mycket intresserad och nyfiken på företaget. Efter en tid kommer ett brev med anställningserbjudande från och med 1 januari 1961, även erbjudan om lägenheter på två ställen i Arboga, Vilstaområdet och Ekbacken.

1:a Advent får vi tillfälle att besöka Arboga och titta på lägenheterna. Först åker vi till Ekbacken och där blir vi helt betagna i charmen med snö, julgran och möjligheterna för barnen att vara i en fin miljö. Närheten till jobbet är ju också ett plus, det blir inget besök i Vilstaområdet. Vi var nöjda och åker tillbaka till Västerås.

När vi anländer till Ekbacken på nyåret står Tekla Isaksson, husmor och Werner Larsson, elevhemsföreståndaren och välkomnar oss till Arboga, vi blir inbjudna på middag tillsammans med elever och personal. Elevhemmet som drivs av KFUM Västerås fungerade som ett internat för eleverna på CVA Yrkesskola.

Efter några dagar börjar jobbet. Lärlingsskolan är inrymd i tunnel 2 med mitt kontor och där klass 1 med läraren Carl Davidsson har den mekaniska utbildningen. Alla maskiner finns i denna lokal, svarvar, chippar, fräsar med flera. Närmaste grannar är motors svetsavdelning med Sune Andersson som chef.

Klass 2 har sin lokal i personalbyggnaden ovanför bergsinfarten, med sin lärare Göran Lundström. Lektionssalen för teorilektioner ligger i omedelbar närhet av klass 2 praktiksal med alla instrument och elutrustningar. Första arbetet blir att organisera en ny teorilokal det blir på Brandstationen. Teorilektionerna som svenska, kemi, engelska sköts med hjälp av inhyrda lärare från CVA. Matte, fysik, ellära, elektronik mm sköter vi 3 lärare själva för att få största möjliga effektivitet.

Idrott har vi också 4 timmar i veckan. Anders Ander, Lennart Stjärnström med flera har hand om den delen. Arbetstiden är 48 timmar per vecka. Läsåret omfattar 43 veckor. Eleverna har betalt enligt kollektivavtal och har lärlingsavtal med erbjudande om fast arbete vid godkänd utbildning. Lärlingstiden är 4 år till att börja med. Senare blir den 3 år. 1:a året är en mekanisk grundutbildning som är likadan oavsett om man sökt till telemontör eller motormontör. Fördelen är att man kan fixa det mesta som kommer upp när man är klar med sin utbildning. 2:a året är endera utbildning till telemontör eller motormontör. (Utbildningen för motor avslutas för övrigt detta år.) 3:e året och tidigare även 4:e året, innebar praktik på olika verkstäder inom CVA.

Efter genomförd utbildning fick eleverna examen och anställningserbjudande. Med anledning av det kalla kriget med ökande krav på utbildade tekniker i försvarsmakten kom krav på större antal telemontörer. Antalet intagna varje läsår skulle fördubblas från 8 till 16. Lärlingsskolans utrymmen blev för små och en egen lokal planerades och byggdes upp. Den blev klar 1964. Lärlingsskolan låg bakom ”Radarbaracken”. Nu räckte inte våra resurser utan en anställning av ytterligare lärare skedde.

Karl-Otto Kvick från Kungsör anställdes. Han och Calle fick ta hand om klass 1, Göran Lundström hade sagt upp sig och därför fick två nya lärare anställas. Det blev två yrkeslärare, Roland Isaksson och Ivar Ström. Roland hade en bakgrund som ubåtsbefäl med teleinriktning och Ivar kom från omskolningsverksamhet. Alla lärarna hade hög status som yrkesmän.

De hade dessutom som yrkeslärare kortare arbetstid än ”rektorn”. Deras arbetstid var 40 timmar och jag hade 48 timmar. Då även eleverna hade 48 timmar fick lärarna ofta övertid varje vecka med högre lön! Mycket gick att lösa med hjälp av idrottstimmar.

 

Den 2 maj 1961 fick vi en son till, Jan-Erik. Jag var på konferens i Västerås och Gerd fick fram ett meddelande om att hon och Lars-Johan var på BB i Västerås. Där kom ytterligare bevis på att det är bäst att bo på en mindre ort. Ambulansmännen tog hand om vår son till dess att jag kom upp på sjukhuset. Han var bara 2 år. Guld till brandmännen.

Åren gick pojkarna blev större och de var förtjusta i eleverna som bodde på Elevhemmet. Ibland kanske de blev för kärvänliga till exempel när snön kom och det blev töväder - dags för snöbollskrig. Nästan alla tyckte det var roligt utom en som tyckte att vi inte höll ordning på våra pojkar som kastade snöboll med sand på hans vita jeans. Min hustru erbjöd hjälp med tvätt.

 

Så kom då en bestämmelse om att kommunerna skulle ha hand om all utbildning så även yrkesskolorna. Statsbidrag drogs in och CVA kunde inte längre bekosta utbildningen och nedläggning beslutades till 1968. Det var med tungt hjärta som vi mottog det meddelandet. Vi hade utbildat pojkar som sökt från hela landet, tagit ut dem med speciella kunskapsprov under en hel dag. Det var så många som 1000 pojkar till 16 platser!

Chefen för radioavdelningen, Olsson Seffer, blev utom sig av ilska att inte få fler av våra elever. Även många andra chefer uttryckte sin saknad av våra duktiga och smarta elever som i princip klarade alla utmaningar. Jag kommer alltid att minnas den här tiden som en otroligt fin kontakt med unga positiva människor. I dag när gamla elever kommer fram och hejar på sin gamla rektor/arbetskamrat känns det som om man blir lite yngre en kort stund. Jag saknar att det inte finns fler skolor som fungerar enligt det här receptet. Jag vill också hälsa till alla gamla elever att ni gett mig credit för den tid som varit.

En annan sak som seglar upp ur det undermedvetna är att Arboga som vår hemstad gav oss en så bra plats att vara på. Till exempel när min hustru 1963 med två småpojkar skall försöka att prova skor utan större framgång får rådet, ”vilka skor vill du att dom skall prova? Jag packar ner dem så kan du fortsätta och prova hemma och komma in och betala när du är har tid!” Guld till SkoNilssons.

Det som jag däremot saknar är att det blev så tyst om skolan och om det jobb vi hade gjort. Jag försökte vid ett tillfälle få tag på de handlingar som jag en gång körde upp till Administrationsbyggnadens ”arkiv”. Men det var ingen som visste var dom fanns.

 

Själv bytte jag arbetsplats till Telehallen och började på ett nytt spännande och utvecklande arbetsfält, nämligen telekommunikation. Detta har jag aldrig ångrat.
 

Bertil Söderberg


Texten publicerad i Bergslagsbladet/Arboga Tidning 2015-12-11

 

Bilder tillagda och viss redigering utförd av AEF med författarens tillstånd.

 

Sammanfattning av skolans verksamhet.

 

Fler bilder från lärlingsskolan.