En  kul brevväxling

 

Vår medlem Jonny Rosenquist läste boken IT-gryning, skriven av Tord Jöran Hallberg. Jonny såg ett faktafel och skrev till författaren och följande konversation följde.

 

Brev från Jonny:

Hej

Positiv respons: Mycket intressant datahistoria! En liten korrigering om Sveriges 6:e dator. Den installerades i Arbogaberget men vid CFA, inte CVA. CFA = Centrala flygmaterielförrådet Arboga. CVA =Centrala flygverkstaden Arboga.

Datorn användes för lagerredovisning och förbruknings-/anskaffningsprognoser. Systemet drevs vidare ända till 2012, senaste tiden med Unisys-datorer. Jag var chef för den IT-enheten som drev systemet under 1995-2005 och har bl.a skrivit 50- och 60-årsskrifterna för systemet (DELTA).

De återfinns nu på aef.se under fliken historik, CFA / Resmat och DELTA.  Sista delen i DELTA 50 år har skrivits av Försvarsdata, som ger sin bild av hårdvaran i berget. Vi startade räkningen 1952 då hålkortshanteringen infördes, dvs. lite före din mer riktiga datering.

Återigen, tack för intressant läsning.

 

Mvh

Jonny Rosenquist

Arboga
 

Svaret från Tord Jöran lät inte vänta på sig:

Hej Johnny,
och tack för positiv respons! Det var längesedan någon hörde av sig om IT-gryning och du är faktiskt den förste som har rapporterat fel som verkligen är ett fel i den. Men det är omöjligt att få något gjort om man envisas med perfektionism, så det är helt i sin ordning. Hålkortsepoken är heller inte min starka sida. Jag valde historien före min egen tid på Datasaab, som började 1963, emedan det är intressantare med nyheter än sådant man varit med om. Och så ville jag ogärna se mig själv som historisk, trots mina 77.


Efter IT-gryning har jag mest sysslat med göingsk lokalhistoria och nu senast faktiskt med en som jag tror rätt underhållande bok om kyrkohistoria, som heter Okristligt - 17 strövtåg mellan himmel och helvete, där du bl.a. kan läsa om när de spärrade in Hjalmar Branting i 3 1/2 månad på Långholmen för hädelse. Han är den ende statsminister som har suttit inne. När han kom ut var han martyr och hjälte. Okristligt skulle egentligen komma ut 2017 när jag fyller 80, men eftersom jag fick lite över hundra beställningar från vänner och bekanta lät jag trycka den för ett par veckor sedan.
Min dotter har nog inte hunnit få in ändringen på min hemsida, som hon sköter. Där finns annars några utdrag, www.tjhallberg.se.


Kostar 195 kronor inklusive frakt, om du mot förmodan händelsevis skulle vilja omväxla. Omväxling förnöjer. Just nu håller jag på med de sista brännvinsbrännerierna i Osby-trakten. Förbannat intressant, även rent tekniskt. Och av stor ekonomisk betydelse. Som mest utgjorde brännvinsskatten 21 % av statens inkomster. De sista brännerierna ska bli ett kapitel i planerade Glimtar från Osbytraktens historia.


Det finns mycket vi kan roa oss med på gamla dar, så länge det går.
Vänligen
Tord Jöran
 

Sedan fortsatte Tord Jöran:

Hej,
har skrivit en snutt som förhoppningsvis införes på Datasaabs Vänners hemsida. Bifogas.
Vänligen
Tord Jöran

 

Snutten som bifogades:

 

Om författeri

Första gången jag begrep att författeri är en syssla i ensamhet var när jag 1983 hade äran att prya på Corren. Det var en härlig tid och på redaktionen var man ingalunda ensam.

 

När jag skulle skriva en artikel om hemdatorer, som då var nytt, tyckte Åsa Christoffersson, som var i 20-årsåldern, men senare blev kulturchef med mera, att jag borde ringa till några författare och kolla om dom använde hemdatorer. Vi – eller snarare Åsa –  valde

  •  Jan Myrdal, Mariefred, 56 år, som vi visste hade en ordbehandlare av märket IBM

  • Anna Sparre, Åtvidaberg, 77, författare av historiska romaner

  • Sven Stolpe, Malexander, 78, litterär kändis

  • Herbert Söderström, Uppsala, 53, känd från teve

  • Kerstin Anér, Hägersten, 63, riksdagsman och datakritiker

  • Carl Henrik Svenstedt, Åtvidaberg, 46, författare

 Jag bävade inför uppgiften, i tron att sådana människor sällan sitter hemma och svarar i telefon. Men det gjorde dom! Allihop. Myrdal och Söderström var de enda som hade hemdatorer.

– Visst, sa Myrdal, men det här är ingen hemdator förstår du, utan en sexton bajts dator med en jävla massa datakraft. Man ökar produktionen och intensiteten enormt. Och så är det roligt. Och när boken är klar kör man den bara rakt in i sättningsdatorn.

 

Söderström hade utvecklat egna ordbehandlingsprogram och slopat sin sekreterare, Anna Sparre skrev med blyertspenna och suddgummi i sängen och lät sedan sekreteraren ta vid. De andra skrev med skrivmaskin. Stolpe skällde ut mig, emedan han hade blivit ovän med dåvarande kulturchefen, vilket ledde till en intressant brevväxling med karln, som skrev brev på skrivmaskin med många överkryssningar av fel.

 

Men för att återgå till ämnet, så fick jag av de snabba telefonsvaren intrycket att dessa människor sitter hemma i sin ensamhet och tycker att det är kul när nån ringer.

 

Jag betraktar mig inte som författare, utan som skriftställare eller textproducent, men har samma erfarenhet. Det tog ca fyra år att skriva IT-gryning. Sedan blev det inom en vecka en intervju i Vetenskapsradion Historia, en intervju i Östnytt, ett reportage i Corren och längre fram ett i Populär Historia. Sedan blev det i stort sett tyst i sju år.

 

Tills häromdan, då jag fick följande mejl från en för mig okänd man vid namn Johnny Rosenquist.

 

Hej
Positiv respons: Mycket intressant datahistoria! En liten korrigering om Sveriges 6:e dator. Den installerades i Arbogaberget men vid CFA, inte CVA. CFA = Centrala flygmaterielförrådet Arboga. CVA = Centrala flygverkstaden Arboga. Datorn användes för lagerredovisning och förbruknings-/anskaffningsprognoser. Systemet drevs vidare ända till 2012, senaste tiden med Unisys-datorer.

 

Johnny berättade att han hade varit chef för systemet 1995-2005 och skrivit om dess historia, som kan läsas på www.aef.se/Resmet/Delta_50.pdf. Den är intressant, bland annat på det viset att man en tid använde D23 i något som kallades Bertil och Cecilia, saliga i åminnelse.

Men för mig var Johnnys brev en ljusglimt i det annars ensamma stillhet som är varje skriftställares lott här i livet.

Jag är 77, men skriver fortfarande, dock om nya ämnen. Vi lever en gång, och omväxling förnöjer, se www.tjhallberg.se.

Tord Jöran

 

 

Anmärkningar från webbmaster:

Adressen till Delta är fel. Rätt adress finns här

Detta har Jonny påpekat för Tord Jöran.
 

"Snutten" har publicerats på Datasaabs Vänners webbplats. Där finns dessutom massor med datahistoria!

 

Boken IT-gryning finns för utlåning i AEF:s bibliotek med nr 585.