TrådradioUr Wikipedia: Trådradio var en äldre metod för att överföra radioprogrammen via telefonnätet eller elnätet. På så vis kunde även områden där trådlösa radiosändningar ännu inte byggts ut få tillgång till bra sändningskvalitet. Ett annat syfte kunde vara att säkerställa en avlyssningsskyddad rikstäckande kommunikationskanal för exempelvis mobiliseringsmeddelanden.
Historik
I takt med att landet elektrifierades allt mer ökade även störningarna på de dåtida radiosändningarna över kort-, mellan- och långvåg. Den nya FM-radiotekniken var dyr och skulle även medföra att radiolyssnarna fick köpa nya radiomottagare. Lösningen var att sända radioprogrammen via telenätet. Detta blev mycket populärt och trådradiosändningarna pågick 1943–1971. Beslutet att satsa på trådradiotekniken kom sannolikt att försena utbyggnaden av FM-radio och TV något.
Teknik
Man skickade ut radiosändningen över det trådbundna telenätet, men man lade sändningen som långvågsutsändning i nätet, så att inte telefonsamtal stördes. Hos abonnenten kopplades ett filter in, till vilken en vanlig radiomottagare med långvågsband anslöts, och sedan kunde man höra trådradiosändningarna. Till samma filter kopplades också telefonen och det gick följaktligen både att prata i telefon och lyssna på radio samtidigt. Två olika radioprogram kunde samtidigt överföras på frekvenserna 164 kHz (på äldre radioapparater markerat med "Allouis") och 281 kHz (markerat med "Minsk"), vilket i praktiken blev Sveriges Radio P1 och Sveriges Radio P2.
Ovanför radion syns i mitten delningsfiltret där telefonledningen kommer in. I filtret avskiljs radiosignalerna och telefoni. Till höger sitter antennanslutningen till radion och till vänster telefonanslutningen. (Bild från Internet.)
Filtren fanns av olika tillverkare bland andra Philips, SRF=Standard Radio Fabrik och LM Ericsson
(Tre bilder från Dan Anders Andersson) DelningsfiltretSkrivet av Stig Hertze
Jag
fann denna lilla apparat i mina gömmor.
Att monteras på vägg Efter att vaxet avlägsnats
Av texten framgår att jag funnit spår från en tidig svensk teknik att utnyttja telenätet till något annat än telefonsamtal – delningsfiltret för Trådradio.
Anslutningarna är märkta LEDNING – TFN - RADIO.
Utbyggnaden av trådradionätet påbörjades 1946 i framför allt glesbygd (filtret kommer från Nås socken i Dalarna). Avvecklades i mitten på 1960- talet. Långvågsbandet utnyttjades, två program kunde samtidigt överföras. Filtret separerade telefoni och radiofrekvenserna så det gick att tala i telefon och lyssna på radio samtidigt. Att utnyttja kopparnätet för annat än telefoni, som i våra dagar för ADSL- trafik, var när allt kommer omkring inte ett helt nytt tänk.
Användning av trådradiouttaget(Från Dan Anders Andersson)
Mer att läsa om trådradio:
|