Klicka här för att komma till AEF:s Startsida! 

 

 

KOAXIALKABEL (EMP-kabel)

 

Kabel avsedd för överföring av mångkanaltelefoni, radarbild, TV-bild etc

 

 

 

 

Koaxialtub

 

 

 

 

Lagren inifrån:
Kabelinnehåll
Bandning
Aluminiummantel, slät
Stålband
Aluminiummantel, slät
Stålband
Aluminiummantel, rillad
Asfaltmassa
Polyetenmaterial
Bitumenkräppapper
Flattrådsarmering
Motspiral
Bitumenkräppapper

 

Större trafikal belastning och krav på högre kvalitet i nätet ställde krav på fler och bättre förbindelser. Televerket började även  införa olika mångkanalutrustningar i nätet .
Problemet var att trådförbindelserna hade sin begränsning vad gäller bandbredd.

Under 40-talet introducerades 8-kanalsystem på avpupiniserade 4-trådspar i fjärrkablarna. Vidare förekom 12-kanal respektive 16-kanalsystem. Men här gick gränsen.

 

Behov fanns till exempel att radarbild skulle kunna överföras. Radarbild krävde betydligt större bandbredd än tidigare och kunde svårligen ordnas på trådförbindelser. På radiolänk kunde så kallade basband utnyttjas för att överföra radarbild. Utan någon utveckling inom trådtransmissionsområdet skulle snart varje operativ anläggning vara fylld av kabelboxar.

Under 1940-talet utvecklades koaxialkabeln som överföringsmedia, i första hand inom militärindustrin men även TV-industrin, där man utnyttjade allthögre frekvenser.

Som namnet säger, bestod koaxialkabeln av en mittledare som hölls på plats av plast- eller keramikbrickor i ett cirkulärt rör. Informationsöverföringen skedde koaxiellt. Vid högre frekvenser dämpas signalen varför räckvidden är begränsad och mellanförstärkare måste användas.

 

För överföring av till exempel analog TV-bild (4 MHz) krävdes mellanförstärkare varje 9,5 km. För större bandbredd krävdes mellanförstärkare på kortare avstånd. Mellanförstärkarna var obemannade och fjärrövervakade och strömförsörjning skedde via mittledaren i koaxialtuben.

 

Kabeln kan bestå av flera koaxialtuber, där informationen överförs på en cirkulär mittledare som hålls på plats med polyetenbrickor i ett cirkulärt rör. Informationen överförs mellan mittledarens utsida och rörets insida. Flera tuber kan läggas i en och samma kabel utan att ytterhöljena behöver isoleras från varandra.

Kablar som innehåller en eller flera koaxialtuber kallas koaxialkablar. Kablarna med denna konstruktion består alltid av en koaxialdel, som innehåller koaxialtuber och den så kallade manöverdelen, bestående av manöverskruvar och manöverpar.

 

Dimensionerna var vanligen 2,5/9,5 mm, grovkoax, men kabel fanns också i en variant, klenkoax med mindre kapacitet.  På grovkoaxen kunde upp till 60 MHz överföras.
I försvarsdelarna drog man gränsen vid 1,3 MHz vilket medgav 300 kanaler.

 

Tekniken ställde krav på noggrannhet vid skarvning. Då högspänning 800-1000 V överfördes på kabeln kunde minsta hårstrå eller främmande partikel i en skarv orsaka överslag och kabelbrott.

 

Den visade kabeln är en så kallad EMP-kabel.

 

EMP står för ElektroMagnetiskPuls, som uppstår vid kärnexplosion på hög höjd.

Pulsen anses slå ut känslig elektronik och särskilt skyddade kablar togs därför fram under 1960-talet. För att hindra induktion utformades kabeln med ett extremt starkt skydd som skulle ge skydd mot en inträngande elektromagnetisk puls in i anläggningen och där slå sönder teleutrustningar. EMP-skyddet kompletterades med särskilda filter vid intaget i anläggningen.

 

Kabelinnehållet skyddades, som framgår av bilden, av flera lager stålband, ståltråd, aluminiummantel i flera omgångar, asfaltmassa, papper, polyetenmantel, flattråd, asfaltmassa och ytterst bitumenkräppapper. Dessutom förekom också en blymantel som skyddade mot fukt mm.

 

En del koaxialkablar har ibland dessutom en så kallad omspinning eller skruvdel, som kan bestå av fysikaliska trådpar/fyrskruvar, programledningar, i ett eller flera lager utanpå koaxialdelen.

 

KOAXIALDELENS KONSTRUKTION

Koaxialdelen ligger symmetriskt kring sin centrumlinje och består av ett jämnt antal koaxialtuber. Kablingen är normalt utförd så att tubernas stålband ligger i kontakt med varandra.

Som utfyllnad till rund sektion har manöverpar, manöverskruvar eller pappersgarn lagts in.

Pappersbandningen skall bestå av flera lager papper och, om kabeln endast innehåller koaxialdel, dessutom av ett lager kräppapper eller minst ett lager bomullsband.


Koaxialkabel av denna typ lades ofta i så kallade utpunktsnät, som förenade huvudanläggningen med radio- och radiolänkutpunkter och förekom i stor mängd i Stril- och Gpl-anläggningar.

 

Skrivet av Stig Möller
Senast uppdaterad 2012-02-27