Klicka här för att komma till AEF:s Startsida! 

 

Aktuell Tidsperiod

 

 

 

Able Archer 83

Natoövning som kunde ha utlöst ett kärnvapenkrig

 

 

 

På randen till jordens undergång
På randen till jordens undergång


Det högsta beredskapsläget
Det högsta beredskapsläget

Två ledare som aldrig träffades. Ömsesidig misstro
Två ledare som aldrig träffades. Ömsesidig misstro.

Korean Air Lines (KAL 007)Upprör en hel värld
Korean Air Lines (KAL 007)Upprör en hel värld

SDI "Star Wars”
SDI "Star Wars”
Ökar misstänksamheten

Pershing 2 på väg att installeras som motvikt till SS20
Pershing 2 på väg att installeras som motvikt till SS20


Amerikanska förband på marsch genom tysk stad
Amerikanska förband på marsch genom tysk stad


Tyska och amerikanska soldater sida vid sida
Tyska och amerikanska soldater sida vid sida

 

 

Able Archer var kodnamnet på en årlig stabsövning inom Nato med de amerikanska förbanden i Europa förstärkta med flygtransporterade förband från USA.

Able Archer 83 var en tio-dagars stabsövning inom Nato som involverade Västeuropa, centrerad till högkvarteret, SHAPE i Belgien. Stabsövningen skulle simulera en period av konflikter som trappades upp till att kulminera i en samordnad kärnvapenattack.
Able Archer 83 övade en ny form av kodad kommunikation, radiotystnad, deltagande av stats- och regeringschefer och en simulerad DEFCON 1, den högsta beredskapsnivån inom Nato.

Den erfarenhet av realismen i dessa övningar, sammanvägt med de försämrade relationerna mellan USA och Sovjetunionen och det spända läget i Europa, blev utgångspunkten för Sovjetunionens bedömning av hotbilden.
Medlemmar i den sovjetiska politbyrån och dess militära experter var övertygade om att Able Archer 83 var en krigslist som dolde förberedelserna för en verklig överraskningsattack på Sovjetunionen med kärnvapen.
 

Andra omständigheter var:

 • Politbyrån misstänkte redan i maj 1981 att USA planerade en hemlig överrumplingsattack på Sovjetunionen. För att stödja denna teori insamlades information under ett par år i projektet RYAN som blev den mest omfattande underrättelseoperationen i Sovjetunionens historia.

 • PSYOP Psykologiska operationer från USA under åren 1981-1983. Dessa inbegrep en rad hemliga marinoperationer i farvattnen nära Sovjetunionen. Från Barents hav till Östersjön skulle utforskas hur nära kritiska sovjetiska militärbaser Natos fartyg kunde komma innan sovjetiska enheter reagerade.
  Amerikanska bombplan flög direkt mot sovjetiskt luftrum, för att vända i sista stund. Dessa övningar var utformade för att testa egenskaperna hos de sovjetiska radarsystemen och demonstrera den amerikanska kapaciteten vid ett kärnvapenkrig.
  Med FleetEx '83 genomförde amerikanska flottan den största flottövningen som hittills hållits i norra Stilla havet.

 • Den 1 september 1983 sköts ett passagerarplan från Korean Air Lines (KAL 007) ner väster om ön Sakhalin i förbjudet sovjetiskt luftrum. Alla 269 passagerare och besättning ombord dödades. Västvärlden såg detta som ett illdåd efter att detaljer blivit offentliga. Nedskjutningen orsakade en ytterligare försämring i relationerna mellan de två supermakterna.

 • Reaganadministrationen iscensatte från början den största fredstida militära uppbyggnad i USA:s historia. Den 23 mars 1983, meddelade Reagan den mest ambitiösa och kontroversiella delen i denna strategi, Strategic Defense Initiative SDI "Star Wars"

 • Samtidigt som Reagan såg SDI som ett skyddsnät mot kärnvapenkrig, såg ledarna i Sovjetunionen det som en definitiv avvikelse från den paritet i vapenarsenalerna som varit en förutsättning för avspänningen mellan Sovjetunionen och USA.
  Generalsekreteraren Yuri Andropov, anklagade Reagan för att "uppfinna nya planer på hur man kan utlösa ett kärnvapenkrig på bästa sätt, med hopp om att vinna det”

Mot denna reala hotbild, som Sovjetunionen ansåg sig ha bevis för, höjdes beredskapen vid de sovjetiska kärnvapenförbanden inför Able Archer 83 övningen. Flygvapenförband placerade i Östtyskland och Polen försattes i högsta beredskap.

Det omedelbara hotet om kärnvapenkrig, upphörde genast med avslutandet av Able Archer 83 den 11 november.

Inom Nato var man helt ovetande om den sovjetiska synen på händelseförloppet. Efter information, under pågående övning, från en brittisk agent inom KGB i London, kom detta till västmakternas kännedom.
Vissa delar av övningen som återstod förändrades. Bland annat inställdes deltagande av stats- och regeringschefer.

Reaganadministrationen insåg att man drivit Sovjetunionen för långt och att det var tid för en annan utrikespolitik.
Lägligt kommer en ny modern ledare för Sovjetunionen in på den internationella scenen. Med Gorbatjov inleddes att skede som skulle sluta med en upplösning av det sovjetiska imperiet.

Denna relativt okända incident anses av många historiker vara det närmaste världen har kommit ett kärnvapenkrig sedan Kubakrisen 1962

Skrivet av Stig Hertze
Senast uppdaterat 2023-02-27
 

Källor: