CVA-LÄRLINGENS FÖRÄDLINGSRESA MOT PENSIONEN.

 

FÖR DEN INTRESSERADE FÖLJER HÄR ETT SAMMANDRAG
AV MITT YRKESLIV EFTER ARBOGATIDEN

Av Knut Rune ”Martin” Carlsson

 

INNEHÅLL

Sweda (Litton Business System)

Nordisk Elektronik AB (NE)

Norbit Datasystem AB (Norbit)

Televerket

Racal Redac (Redac)

Cap Gemini (Cap)

Motorola Inc

Enea Data AB

Ericsson AB

Pension 2008

 

 

Sweda (Litton Business System)  

1971 - 1974

En av två elektronikingenjörer och min blivande chef hälsade välkommen och frågade när jag kunde börja. Den närvarande personalchefen blev säkert lika ställd som jag eftersom jag var kallad till anställningsintervju. Han förklarade för personalchefen att den erfarenhet jag skaffat i Kalifornien var exakt den han sökte och att den var mycket svår att hitta i Sverige. Anders hade sagt sitt och personalchefen tog över. Hon frågade mest om vad jag och familjen tyckte om en flytt till Stockholm och mina lönekrav. Jag svarade ärligt att jag inte kände till marknadslönerna i Stockholm men berättade att jag var missnöjd med 1900 kr/mån. som Flyget betalade.

 

Hon erbjöd att stå för flyttkostnaderna och vara behjälplig med lägenhetsanskaffning. Lönen 4500 kr/mån.
Så blev det!

 

Innan flytten till Stockholm bytte vi bort vår ganska skraltiga Ford Taunus, som kylaren kokade på mellan Arboga och Köping när jag skjutsade till BB, mot en begagnad Saab 95 i bra skick.

 

Vi flyttade till en HSB lägenhet i Kallhäll i november 1971. En flyttfirma packade allt i Arboga körde till Kallhäll och packade upp rubbet på plats i skåpen.

 

Starten på mitt nya jobb som supportingenjör till en världsmarknad för de helt nya digitala Point of Sale Terminalerna var inte enbart angenäm. Samma vecka som jag flyttade in på mitt nya kontor avskedades 40 maskiningenjörer pga. arbetsbrist. SWEDA var ett mycket framgångsrikt företag på den internationella mekaniska kassaregistermarknaden, men utvecklingen mot datorisering innebar att marknaden försvann mycket snabbt . Under senare hälften av 60-talet köptes SWEDA av det Amerikanska konglomeratet Litton. Sweda kom att organiseras i dotterbolaget Litton Busines Systems med huvudkontor i Morristown utanför New York. Planerna för världsmarknaden och POS terminalerna var gigantiska. Ansvaret för installations- och serviceverksamheten tillhörde fortfarande Sweda i Sundbyberg beroende på det stora servicebehovet på de mekaniska kassaregistren och det enorma reservdelslagret. Tyvärr var förståelsen för vad som komma skulle inte alltför stor i den svenska ledningen med få undantag.

 

De största kunderna fanns i Tyskland, Spanien, England och Schweiz. Det hände ofta att jag blev utringd på söndagskvällen och hämtade biljetten direkt på Arlanda måndag morgon. Reseplanering fanns ingen tid till och hotellen fick bli det som fanns tillgängligt. I Tyskland härjade Bader Meinhof rörelsen och jag har vid flera tillfällen utrymt flygplatser efter deras bombhot. Vid ett tillfälle reste jag till Wien med en väska som innehöll många högt värderade kretskort men passerade tullen på grönt utan problem. När jag lämnade terminalbyggnaden för att hejda en taxi kom två uniformerade tulltjänstemän och bad mig följa med in igen för genomsökning av mitt bagage. Jag åkte fast men fick efter erkännande och avslutat arbete återvända till Stockholm. Jag dömdes till 10000SFr i böter men med hjälp av en tysk SWEDA-advokat lades åtalet ned. Det som är irriterande med den historien är vem som angav mig, jag är övertygad om att så var fallet eftersom tjänstemännen väntade på mig utanför terminalbyggnaden.

 

Jag förädlades och vägrade bära med mig några reservdelar utan korrekt dokumentation vilket räddade mig vid ett besök i Madrid. Tullen i Spanien var inte att leka med under Francotiden där alla tullare var tungt beväpnade. Det var i och för sig också sheriffen på flygplatsen i Seattle men han var vänlig och humoristisk i jämförelse med spanjorerna. Sweda deltog varje år i en stor datamässa i Madrid och jag fick uppdraget att installera det kassasystem som skeppats direkt från Morristown USA till Madrid. Det var ett helt nyutvecklat system som jag aldrig tidigare arbetat med men som amerikanarna poängterade så hade konstruktören skickat med en del viktiga instruktioner som ännu inte var införda i dokumentationen.

 

På morgonen 03.00 dagen då mässan öppnade fick jag slutligen systemet att fungera genom att komplettera minidatorns backplane med en prioritetsjumper som saknades. Det bevisade för mig att systemet aldrig testats före leverans. Den glädje och stolthet jag kände när systemet startade är svåröverträffad även med all världens belöningssystem inräknade. Jag instruerade som bäst den spanska säljare som skulle demonstrera kassasystemet när han plötsligt sprang ut från vår monter och nästan knäböjde för ett gäng kostymerade herrar. Det var en säljare med initiativförmåga utöver det vanliga. Han återvände till montern och mig tillsammans med prins Joan Carlos där han presenterade systemet för sällskapet och prinsen handhälsade på alla Sweda medarbetarna.

 

Jag var nerlusad med jobb och resor samtidigt som c:a 100 maskiningenjörer hemma på Sweda kontoret i Sundbyberg var överflödiga och saknade intäktsgenererande arbetsuppgifter, en utveckling som vi tidigare sett Facit svenska AB genomgå med konkurs som resultat. Amerikanerna på Litton accepterade en omställningsperiod på 2 år men när inget hände med den svenska kostnadsnivån avskedades den svenska servicedirektören och jag fick rapportera direkt till Morristown. Rapporteringen från Sverige var ok. men när de krävde att jag skulle delta i månadsmöten i Morristown och samtidigt klara Europasupporten blev det lite för mycket.

 

Lyckligtvis var jag hemma när vårt nästa barn föddes men även om min fru hade några månaders mammaledighet skulle vår familjesituation bli mycket påfrestad om jag fortsatte med min arbetsbelastning på Sweda, pappaledighet fanns då inte i min begreppsvärld.

 

Eftersom Dagens Nyheters platsannonser dagligen bestod av 5-6 sidor där elektronikingenjörer med dataerfarenhet var mycket eftersökta löstes vårt problem mycket snabbt.

 

Nordisk Elektronik AB (NE)

1974 - 1986

NORDISK ELEKTRONIK AB

NE vars huvudsakliga affärside varit agentur återförsäljning av elektronikkomponenter var ett ungt företag inom den i Sverige välrenommerade Axel Axelsson Johnson gruppen. Nu sökte de en supportingenjör till sin nystartade dataavdelning med liknande affärside dvs. agenturförsäljning men nu av datorer, periferiutrustning och programvaror.

 

Återigen var min erfarenhet utslagsgivande och jag fick jobbet, högre lön och tjänstebil. När det gällde tjänstebilen fick jag endast välja färg allt annat var enligt Johnson standard för tjänstemän dvs. Volvo 245 och Nynäs Petroleums kreditkort för fri bensin och andra tillbehör för bilen. Till bilen var givetvis också en fast garageplats reserverad i Johnsongaraget som sköttes av en garageförman som alltid tvättade bilarna vid behov. Det verkade nästan för bra för att vara sant men det var sant.

 

Kontoret låg på tredje våningen i hörnet Birgerjarlsgatan Grev-Turegatan och garaget mitt emot på Grev-Turegatan. Jag började i slutet av november 1974 och vid luciafirandet på kontoret i december belönades alla anställda på NE med en extra månadslön som tack för ett mycket bra årsresultat. Även jag fick ett kuvert och kände mig närmast generad eftersom jag var nyanställd, men när jag framförde min förvåning fick jag klart för mig att det gällde alla.

 

Vår största dataagentur var Northern Telecom (NT), ett kanadensiskt företag med huvudkontor i Toronto. NT:s största produktionsenhet låg i Santa Clara Kalifornien där vår största produkt, Data 100, producerades.

 

Utöver Data 100 representerade vi många andra företag speciellt inom sektorn dataperiferiutrustning ex. tape och diskenheter, bildskärmar och dataskrivare.

När jag i november 1974 började på NE s dataavdelning var vi 6 personer fördelade på försäljning, support och service. Vi expanderade kraftigt och eftersom systemen spreds över Sverige öppnades servicekontor i Örebro och Malmö. Mina arbetsuppgifter var installation av nya system inklusive utbildning av användarna och support till serviceavdelningarna i Norden. Vid en omorganisation 1977 erbjöds jag servicechefstjänsten i Sverige vilket omfattade eget budget- och personalansvar och plats i NE s ledningsgrupp. Anledningen till omorganisationerna på både sälj- och den tekniska sidan var den snabba expansionen av agenturavtal och kundkontrakt. När alla skulle göra allt blev det ofta fel.

 

Med eget budgetansvar insåg jag snabbt att säljsidan bokade mina resurser för kunddemonstrationer och kundbesök utan att betala för sig. Det visade sig också att kostnadsuppföljning till respektive produktgrupp saknades, alla var överbelastade men ingen kunde klart berätta med vad. I sammanhanget ska poängteras att datorer var en ung produktgren på den svenska marknaden och avtalspriserna ofta bestämdes som en procentsats av datorns/systemets försäljningspris istället för att grundas på produktkvalitet, arbetskraftskostnader och reservdelspriser.

 

Vi trivdes bra i lägenheten i Kallhäll men nu när också minstingen skulle förflyttas mellan 8:de våningen och markplanet började vi söka efter ett eget hus som vi hittade i Bro, Upplands-Bro kommun. Radhuset kostade 220000 kr och kontantinsatsen 20 %. Det blev lite tuffare än vi räknat med eftersom lägenheten vi köpte för 16000 var mycket svårsåld för att det 1975 fanns för många lägenheter i Stockholms förorter. Vi lyckades att sälja för 11000.

 

När även radhuset i Bro började bli trångt träffade Gun vid en golfrunda Mait som bjöd in oss till Trollberga eftersom Gun berättat att vi sökte ett friliggande hus gärna med källare. Det var en solig söndagseftermiddag i augusti. Vi drack kaffe på altanen och Bo, Maits man, berättade i förbifarten att de egentligen hade ett avtal om byte med en annan köpare som de inte undertecknat eftersom de tyckte att deras hus hade en för stor tomt. När det också kom fram att det till fastigheten ingick fiskerätt och egen brygga i sjön hade jag svårt att dölja min förtjusning. När vi berättade om vårt radhus föreslog Bo att vi omgående skulle åka till Bro för en titt. Affären gjordes upp direkt med Bo utan inblandning av mäklare. Det blev dyrt och att 1983 köpa ett hus för 725000 var inte alla förunnat. Räddningen var radhuset och Bos ovilja att sänka priset på Trollberga. Genom mina bankkontakter på arbetet lyckades jag få ett topplån till 13 % ränta vilket kan tyckas vara dyrt men då ska man komma ihåg att räntekostnaderna till 100 % var avdragsgilla och min marginalskatt var 85 % av inkomsten.

Så blev det!

 

Norbit Datasystem AB (Norbit)

NORBIT DATASYSTEM AB

Vår expansion fortsatte genom uppköp av konkurrenter och konkursbon vilket resulterade i att dataverksamheten inte längre passade in i komponentföretagets verksamhet varför vi knoppades av i eget dotterbolag. Det kom på min lott att skaffa fram nya lokaler, organisera flytten och nyrekrytera den administrativa personal som vi tidigare köpt av komponentbolaget. Antalet anställda på NE var c:a 70 personer i Sverige och 5 personer vardera i Oslo, Helsingfors och Köpenhamn. En VD anställdes och jag utsågs till Teknisk Chef. Det nya dataföretaget döptes till Norbit och lokalerna hyrdes i Hallonbergens centrum Sundbyberg.

 

Antalet agenturer ökade nu mycket kraftigt och omställningen från minidatorer till persondatorer innebar att antalet softwareapplikationer ökade lavinartat. På ledningsgruppsmötena varje vecka hade vi mängder av erbjudanden från nya leverantörer att ta ställning till. Jag minns att när de första ordbehandlings­programmen började komma valde vi mellan Word Perfect och Word, vi valde Word Perfect vilket var bra till att börja med men alla vet hur marknaden utvecklades.

 

På dataperiferi sidan utökades vår produktportfölj med framförallt japanska skrivare och bildskärmar som prismässigt konkurerade ut västvärldens produkter.

 

Även Northern Telecom utvecklade en egen persondator och förhandlingar hölls i England och Stockholm för ett avtal om representation på den nordiska marknaden men som tur var kom vi aldrig överens eftersom produkten blev en flop.

 

Vi inledde ett samarbete med Pixel Computer i California om försäljning av deras Unixdator i Sverige. Unix var ett operativsystem som krävde omfattande utbildning av dels våra egna tekniker och utbildare men också av kundernas tekniker. Eftersom Unix cernel (den centrala kärnan i systemet) var helt öppen var risken stor för förödande misstag vid enkla konfigureringar, vilket resulterade i en kraftigt ökande belastning på vår supportorganisation.

 

Jag arbetade många timmar per vecka och när vår ekonomichef efter en schism med vår VD lämnade Norbit på dagen blev jag ombedd att ansvara även för administrationen. Mitt villkor var 20 % lönepåslag och en tidsgräns på ett år.

Så blev det!

Ett företag med 50 anställda och 1000-tals kunder visade sig kräva en omfattande administration som jag inte direkt var insatt i, men som tur var fanns mycket kunniga och engagerade medarbetare. Redan efter 2-3 månader konstaterade vi att den kraftiga expansionen påverkade vår soliditet i överkant och när jag blev ombedd av vår VD att utfärda fakturor på framtida möjliga affärer förstod jag varför ekonomichefen ”slutade” men jag vägrade.

 

När vår soliditet närmade sig 25 %-regeln sa jag stopp till ytterligare utgiftsökningar men karusellen fortsatte, och diverse för mig okända intressenter av företaget började dyka upp i korridorerna. Norbit såldes till ett Norskt bolag och jag fick sparken eftersom de redan försörjde en teknisk direktör. När man som chef under mer än 10 år blir uppsagd utan godtagbara skäl har man ett ganska bra förhandlingsläge i Sverige. Så blev det!

 

Televerket

1986 – 1987

 

Trots 12 års erfarenhet av anställning inom flygvapnet kunde jag inte motstå att söka ett jobb som projektledare/produktspecialist på statliga Televerket HK:s marknadsavdelning. Arbetet gällde ett utvecklingsprojekt tillsammans med Northern Telecom, Santa Clara Kalifornien med målsättning att integrera röst och data. Eftersom den nya plattformen byggde på en Unix utbyggnad av Northern Telecoms telefonväxel Meridian, i Sverige A345, passade min erfarenhet från vår Unix introduktion på Norbit mycket bra.

 

Lönen var givetvis ett problem men efter diverse förhandlingar som mest handlade om Televerket historia visade sig en möjlighet att utöver ingångslönen, som var 10000 kr/månad lägre än mitt moderata lönekrav, addera s.k. lönetillägg i mitt fall 19 st. för att komma i närheten av mitt krav.

Så blev det!

 

Att efter 15 års arbete inom den privata sektorn, med omfattande internationella kontakter, komma tillbaka till byråkratin var en chock. Det jag reagerade först på var att om jag stannade 5 minuter efter 17.00 på kontoret var jag ensam kvar likaså vikten av att inte komma till kontoret efter 08.00 utan beviljad permission. Däremot var mötesdisciplinen en katastrof eftersom folk kom och gick som det passade, det kanske var huvudanledningen till att minst 50 % av arbetstiden var inbokad för möten som för det mesta avslutades utan beslut annat än inbokning av nästa möte.

 

Televerket marknadsförde i Sverige en annan växelstation som hette A335 vilket innebar att det fanns en icke uttalad intern konkurens inom marknadsavdelningen som medförde stora komplikationer i beslutsfattandet. Större delen av personalen i mitt projekt var placerade i Nynäshamn där prototyptillverkning och programmering skulle ske.

 

Mitt arbete var mycket intressant med nära kontakter med Northern Telecom och Nynäshamn. Resorna till Farsta tillsammans med den statliga byråkratin gjorde att jag började söka efter andra utmaningar. När slutligen priset för den röst/data-integrerade 345an började klarna konstaterades att det endast fanns ett fåtal kunder för produkten i Sverige och beslut togs att avbryta projektet.

 

Racal Redac (Redac)

1987 – 1990

Jag skickade in min CV till ett engelskt företag som sökte servicechef till sin nordiska verksamhet med huvudkontor på Lidingö.

 

CAD = computer-aided design

CAE = computer-aided electronic

CAM = computer-aided manufacturing

 

Återigen hamnade jag i ett företag som koncentrerat sig helt på försäljning av ett mycket avancerat softwaresystem för konstruktion och produktion av elektronikkort.

 

Visulaprodukten var ett SW (mjukvaru-) system som var nyutvecklat och som revolutionerade design- och produktionskostnaderna hos de stora elektronikföretagen. I vår kundreskontra fanns alla stora elektronikproducenter i Norden ex. Ericssons, ABB, Tetrapack, Nokia, Kone, Danfoss osv. Kombinationen nyutvecklad programvara och världsledande elektronikföretag var en fantastik utmaning.

 

Mobiltelefonutvecklingen hos Nokia och Ericssons genomgick nu en revolutionerande fas från ”släpbar till bärbar” detta helt beroende på mikroelektronikens utveckling och Redacs designpaket.

 

Konkurrensen mellan våra kundföretag var stenhård eftersom det gällde att vinna marknadsandelar genom att vara först med presentationen av mindre och billigare produkter och ofta skylldes försenade lanseringar på felaktigheter (barnsjukdomar) i vår Visula SW. Telefonerna gick varma och kraven på besök från våra supportingenjörer ökade mycket kraftigt. Alla förändringar i programvaran utfördes av huvudkontoret i Tewkesbury Gloucestershire, England och jag föreslog ledningen där att vi centralt skulle handla upp ett datasystem för effektivare kommunikation mellan kunder, regionalkontor och huvudkontoret. Tyvärr var de helt fokuserade på att rätta fel och ”såg inte skogen för alla träd”

 

Jag köpte lokalt in ett Service Management System för att hålla ordning på kunder, felrapporter och åtgärdstider. Eftersom supportingenjörerna ofta använde 3-5 timmars restid enkel resa för att komma till kundens system och ibland endast kanske 5 minuter för att införa en ”sw patch” (tillfällig lösning för att eliminera ett sw fel) designade och handlade jag också upp en kommunikationslösning som innebar att vi från vårt kontor kunde ansluta oss till kundens system. Det sparade mycket tid och pengar men bedömdes av engelsmännen inte tillhöra Redacs´ kärnverksamhet.

 

Våra servicekontor i Norge och Finland hade problem med lönsamheten och vi tog beslutet att avveckla kontoren och sköta all service från Stockholmskontoret. Det föll givetvis på mig att informera personalen och administrera avvecklingen, ett uppdrag som var det tyngsta under hela mitt yrkesliv eftersom de drabbade människorna alla var mycket kompetenta och alltid hade varit lojala mot företaget.

 

Jag kommer ihåg att jag nu starkt, efter 15 år som chef med budget och personalansvar, ifrågasatte min egen roll som ena månaden höll utvecklingssamtal med medarbetarna för att ibland redan nästa månad pga. lönsamhetskrav säga upp samma medarbetare. Att avskeda medarbetare (motarbetare) som inte sköter sitt jobb eller är illojala mot företaget och arbetskamrater har jag inga skrupler inför men chefsrollens ”dubbla hattar” började ge mig sömnlösa nätter. Tiden går och kanske Martin Luther återigen gjorde sig påmind.

 

Tiden på Redac bekräftade min erfarenhet från NE att de nationella/kulturella skillnaderna mellan Danmark, Finland, Norge och Sverige är ganska stora. När danskarna ringde var alla problem allvarliga och krävde stora omedelbara insatser även när det i efterhand visade sig bero av handhavandefel. Finnarna fick man ofta fråga om de var nöjda med systemet för att få reda på problem som de inte själva lyckats lösa. Svenskar och norrmän ligger däremellan.

 

När alla stora företag i Norden var bearbetade och inga nya produkter fanns att sälja var krav på omorganisation enda möjligheten för moderbolaget. Den nordiska ledningsgruppen med VD, försäljningschef och servicechef avskedades. Ekonomichefen fick i uppdrag att avveckla den nordiska verksamheten och föra tillbaka ansvaret för kvarvarande nordiska kunder till det engelska bolaget detta trots avsaknad av ett modernt datasystem och möjligheter till fjärranslutning till de nordiska kunderna. Redacs ledning levde kvar i tron att England är världens medelpunkt

 

Företaget gick givetvis en långsam död till mötes och existerar inte idag.

 

Cap Gemini (Cap)

1990 – 1991

Konsultbranschen inom data och informationsteknik sökte nu erfarna ingenjörer i stora annonser. Cap Gemini är ett franskt konsultbolag verksamt inom många olika affärsområden. Jag passade in i en relativt nystartad grupp med mest unga hungriga konsulter som arbetade mot företag som ville datorisera sin verksamhetsstyrning eller effektivisera sin befintliga datorkraft. Vi var 10 konsulter i min grupp men det fanns endast 2 kontorsrum för oss eftersom vi skulle vara hos våra kunder. Alla hade en kontorshurts där vi kunde förvara det som vi inte bar med oss i portföljen. Detta system hade jag infört 15 år tidigare för serviceingenjörerna i Stockholm, under våldsamma protester, när kontorsplatserna inte räckte till.

 

Den inledande internutbildningen innehöll många delar gällande Cap Geminis värdegrunder och ingående beskrivningar av affärsmodellen. Det var intressant för mig eftersom jag arbetat med Amerikanska, Svenska och Engelska bolag där ofta vinstintresset styrde affärsplanerna som därför blev kortsiktiga och populärt benämndes kvartalsekonomi.

 

Analys, förstudie, offert, projektplanering, genomförande och förvaltning var de steg som vi offererade när kunderna ville köpa våra tjänster.

 

Jag genomförde ett antal projekt innan konsultbranschen dök i början på 90 talet och alla ”sist in först ut” konsulter kallades in till chefen för att motta sin uppsägning, även denna process hanterades proffsigt med förklaringar till varför vi skulle söka nya utmaningar.

 

Den sista offerten jag var inblandad i gällde uppbyggnad av Comviks OMC (Operational Maintenance Center) för deras planerade GSM system och jag fick under arbetet goda kontakter med Comviks ledning, speciellt deras servicechef och tekniska chefen. Comvik bildades 1981 av Jan Stenbäck för att lansera Sveriges första analoga mobiltelefonnät . Ryktet säger att Ericssons förbjöds av Televerket att offerera GSM systemet till monopolutmanaren Comvik.

 

Motorola som skulle leverera GSM systemet till Comvik, byggde i Sverige upp sin nya Infrastructure Division organisation för planering, utbyggnad och initialt underhåll av det rikstäckande mobiltelefonsystemet GSM.

 

Jag lämnade Cap på fredagen och inledde en ny karriär som kvalitetschef på Motorola på måndagen.

 

Motorola Inc.

1991 - 1995

Jag kände Motorola som ett välrenommerat amerikanskt företag med verksamheter inom många områden som elektronikkomponentdesign och tillverkning men också som pionjär inom radioområdet. Jag vill minnas att en av de första kristallradiomottagarna jag kom i kontakt med i början av 50 talet var en Motorola. Huvudkontoret ligger i Chicago och Europa styrs via anläggningen i Swindon England.

 

Att jag anställdes som kvalitetschef kändes till att börja med lite märkligt eftersom jag blev inblandad i allt från radioplanering, utrullning av radiobasstationer, förhandlingar om leasingbilsavtal, inköp av underleverantörstjänster till arbetsledning av inhyrda ingenjörer från USA och England och när jag som vanligt rakt på sak ställde frågan till chefen fick jag ett lika rakt svar. ”Vi har redan anställt en servicechef och installationschef men resultatet är inte vad jag förväntat mig” Hur jag skulle tolka detta var länge tveksamt men blev mera begripligt när jag började förstå Motorolas kvalitetspolicy där all verksamhet styrdes genom strikt uppföljning av nyckeltal (mätbara indikatorer) som bestämts för alla arbetsprocesser. Nyckeltalen, uppföljningen och redovisningen var kvalitetschefens ansvar.

 

Motorola hade lärt sin läxa på den amerikanska telefonmarknaden där man förlorat en stor marknadsdominans, som en analys visade, på grund av bristande lyhördhet för kundernas krav och önskemål. Informationen fick jag när jag som nyvald medlem välkomnades i European Quality Council, EMQC.

 

GSM systemet började ta form först i alla tätbefolkade områden och min roll som kontrollansvarig var att först kontrollera att installationerna gjorts med den noggrannhet som kvalitetssystemet krävde och senare att verifiera basstationernas funktionalitet. All verifiering skulle dokumenteras och presenteras med statistik och detaljerade overheadbilder en gång per månad i Swindon.

 

När nätutbyggnaden tog fart på landsbygden var det knepigare att ta sig fram med 245:an på nybrutna skogsvägar, en gång fastnade jag i skogen utanför Mora och fick promenera i snön 3 km för att kunna ringa efter bärgare. Bärgarens första kommentar var ”va f-n har du här uti skogen att göra”. Sälen, Idre och Åre var andra utmaningar eftersom skoter var den enda möjligheten att ta sig upp på fjällen. När jag besiktigade stationen i Sälen var det dåligt väder med hård vind och snöfall varför jag anlitade en guide som körde mig upp på fjället och när vi skulle återvända låg dimman tät ner på marken. Guiden tappade orienteringen släppte av mig för att rekognosera och eftersom skoterspåren snabbt försvann i snöyran blev jag lite orolig. Han återvände efter 5 minuters ljudligt snurrande på fjället och nerfärden utan någon som helst sikt gick bra. Resultatet av den besiktningen, förutom ett antal kvalitetsanmärkningar på basstation och mast, var införandet av mycket stränga säkerhetsföreskrifter för personalen som ditintills ofta åkte ensamma på skoter vid arbete i fjällen.

 

Efterhand som antalet basstationer ökade blev belastningen på våra serviceingenjörer oacceptabelt hög. All felanmälan från mobiltelefonanvändarna gick via Comviks OMC till vårt kontor i Solna och den resursplanering som gjorts utifrån teoretiska MTBF-siffror visade sig vara mycket optimistisk. Många klagomål på systemet visade sig bero på att kunderna försökte använda telefonerna på geografiska platser där vi initialt inte hade tillräcklig radiotäckning och basstationernas tillförlitlighet var inte acceptabel. Poängteras bör att detta var Europas första GSM system och att Comvik och Motorola lanserade före Telia och Ericssons. Det innebar att Motorolas produktutvecklingsresurser från Chicago var på plats i Stockholm, nästan hela SAS hotellet i Frösundavik var bokat av Motorola folk.

 

När produktkvaliteten brister är det givetvis kvalitetschefens ansvar att agera och det gjorde jag. Basstationens hjärta är radioenheten RCU (Radio Control Unit) och jag konstaterade att 80 % av alla problem kunde spåras till den varför jag först via mail och telefon i normalt förbättringssyfte kontaktade konstruktören, som nu var placerad i Swindon. Eftersom konstruktören var engelsman resulterade min faktainformation i en total utskällning där han refererade till de laboratorietester som konstruktionen genomgått.

 

Det var tråkigt eftersom arbetsmarknaden störtdök i Sverige beroende på den internationella finanskrisen och låneräntan var 500 % för en kort tid. Lyckligtvis hade jag alldeles före räntekollapsen lyckats binda lånen vi hade på Trollberga, men att försöka byta arbete var inget bra just då.

 

I en engelsk organisation följer man tjänstevägen precis på samma sätt som jag fick lära mig på Redac, Televerket och Flygvapnet. Engelsmännen slog dövörat till och talade i inlindade ord om för mig att problemen berodde på den svenska organisationens brist på erfarenhet och att kunden Comvik var ”gnälliga”. Jag ilsknade till och presenterade mitt problem på EMQC mötet i Madrid veckan efter. Deltagare på det mötet var förutom de europeiska kvalitetscheferna även Motorolas Vice President från Chicago som då hade fått samma information från andra marknader i världen och han räddade sin rygg genom att utse mig till samordnare av förbättringsprojektet worldwide.

 

Det blev för mycket för engelsmännen och eftersom vi i Sverige rapporterade till kontoret i Swindon avskedades Sverigechefen och ersattes med en 35 årig Howardutbildad civilingenjör som förmodligen behövde hjälp att klä sig på morgonen.

 

Förbättringsprojektet konstaterade ganska snabbt att den billigaste lösningen skulle vara att helt ersätta befintlig RCU med en ny design och det skulle innebära att alla levererade RCU:er worldwide måste bytas ut. Kostnaden beräknades förvandla den kalkylerade vinsten på alla levererade GSM system till förlust och det gick givetvis inte Motorolas ledning i USA med på.

 

Nu blev läget kritiskt, vi förlorade en offert på utbyggnad av Comvik systemet samtidigt som andra Motorola kunder i Europa gjorde samma bedömning.

 

Howard-pojken som vi kallade honom beordrades från Swindon att kraftigt minska kostnaderna vilket för honom innebar att han valde ut de av oss som var dyrast och vi kallades till personalavdelningen. Personalchefen fick uppgiften att meddela mig uppsägningen medan Howard-pojken generad tittade i golvet utan att säga ett ord. Jag blev först lite skärrad eftersom jag inte längre var med i facket men med erfarenhet av att jag tidigare själv sagt upp folk, också själv blivit uppsagd, svarade jag personalchefen när hon bad om min signatur på uppsägningsvillkoren att jag betraktade uppsägningen som felaktig och bad henne att i fortsättningen kontakta min advokat. När jag gjort klart med en av Sveriges mest kända arbetsrättsadvokater mailade jag hans telefonnummer till personalavdelningen. Uppgörelsen träffades på advokatkontoret en månad senare och jag arbetade som vanligt under den tiden utan att någon gång lyckas få ögonkontakt med Howard-pojken.

 

Uppgörelsen blev ekonomiskt bra eftersom jag samtidigt antog ett erbjudande från Enea att bygga upp deras konsultverksamhet inom kvalitetsområdet. Sammanfattningen kan bli att jag var delaktig i Motorolas uppgång och fall på GSM marknaden.

 

Enea Data AB

1995 – 1997

Åter i konsultbranschen med högre lön och ny tjänstebil, ibland är det bra att få sparken om man inför sig själv kan förklara varför och gå vidare.

 

Citat från wikipedia:

 

Enea Data Aktiebolag grundades år 1968 av Rune Engman. Det ursprungliga namnet var Engmans Elektronik AB som i samband med bildandet av Enea ändrades till Enea. Företaget blev personalägt 1981 och samma år var Enea först i Norden med att vara uppkopplade mot Internet. Fram till 1989 var Enea backbone för all internettrafik i Norden. Vid denna tid så kunde all internettrafik in och ut ur Norden hanteras av två modem med hastigheten 2 400 baud”.

 

Eneas konsulter följde ungefär samma strategi när det gällde SW utveckling som Cap Gemini dvs. analys, förstudie, offert, projektplanering och genomförande men när det gällde kvalitetssäkring för utveckling av programvara saknades, inte bara på Enea, standardiserade metoder. Jag tog tidigt kontakt med SEI (se nedan) i USA för att införa CMM i Eneas utvecklingsprojekt.

 

Citat från wikipedia:

 

”Capability Maturity Model, CMM, är en modell för att utvärdera och certifiera kvaliteten på utvecklingsprocessen hos mjukvaruorganisationer. CMM togs fram av Carnegie Mellon University i USA. Modellen förvaltades fram till den 31 december 2005 av Software Engineering Institute (SEI) vid universitetet.”

 

Min målsättning var att vi på Enea skulle få representera SEI på den nordiska marknaden men eftersom man i USA 1995 arbetade med både omorganisation av CMM och SEI och trots mycket täta kontakter kom vi aldrig till skott. Däremot arrangerade jag internutbildning på modellen och den infördes successivt.

 

Ericssons var en av de största kunderna och när vi fick en förfrågan om konsulter för processdefinition inom ett nytt affärsområde inom service och underhåll av mobilnät passade jag bra. Mobiltelefon marknaden var relativt ung och när jag kallades till Ericssons för att få detaljer om vad de sökte för kompetens blev jag inte förvånad när jag mötte Comviks´ förre tekniska chef och servicechefen som nu var basen i Ericssons nysatsning på Professional Services. Jag förstod i efterhand att Ericssons tre globala affärsområden var och en innehöll en serviceorganisation som i vissa fall nästan konkurerade om kunderna. Professional Services skapades för att föra samman de tre till en effektiv organisation.

 

Min konsultroll var att definiera effektiva arbetsprocesser för Drift och Underhåll av mobiltelefonnät. Arbetsgruppen som var helt nysammansatt av servicespecialister från Ericssons tre affärsområden, Teliatekniker och andra konsulter innebar att det krävdes mycket diplomati och kloka argument innan alla kunde enas om hur arbetet skulle genomföras.

 

Resultatet blev bra och utmynnade i en ny tjänst NOM Service (Network Operation and Maintenance) som Ericssons började marknadsföra globalt. Ericssons var marknadsledare och känd för leverans och installation av mobilnät och när vi nu kom ut till de stora kunderna (operatörerna) och berättade att vi också kunde ta ansvar för drift och underhåll på ett mera kostnadseffektivt sätt än operatörerna själva, möttes vi initialt med ganska stor misstro. Outsourcing innebar i vårt fall att operatören kunde fokusera på sin kärnverksamhet att skaffa abonnenter till sitt nät och låta Ericssons sköta drift och underhåll till fasta kostnader.

 

Efter att NOM tjänsten definierats och dokumenterats kom krav på support till säljarna med kostnadsberäkningar för drift och underhåll av mobilnäten. Rikstäckande mobilnät kräver mycket stora investeringar i infrastruktur och personal och små felbedömningar resulterar ofta i stora ekonomiska förluster. Det första projektet där operatören tecknade avtal om att vi skulle införa NOM tjänsten var i Israel. Vi arbetade fram en beräkningsmodell i Excel som användes med framgång för både stora och små offerter. Programmet byggde på vår samlade erfarenhet av underhållskostnader för mobiltelefonsystem, eftersom Ericssons kunder finns över hela världen, konstaterade vi snabbt att det fanns en mycket stor marknad för ett högkvalitativt och kostnadseffektivt koncept för drift och underhåll.

 

Enheten växte snabbt och vår framgång sågs inte bara positivt inom Ericssons övriga serviceavdelningar som var för sig presenterade egna koncept. Jag utnyttjade min konsultroll och erfarenhet från Redac, Cap och Enea genom att argumentera för införande av datasystem för styrning av alla flöden som personal, reservdelar och kvalitetsnyckeltal. Tyvärr fanns inga liknande system på marknaden så vi fick börja snickra själva.

 

Professional Services genomfördes nu inom Ericssons globalt och en självklar följd blev att många tusen serviceingenjörer kunde rationaliseras bort. Den normala reaktionen hos de anställda var att alla konsulter måste kastas ut först och så blev det också i stor utsträckning men eftersom jag var inblandad i flera av nyckelprojekten hoppade Eriksson över mig den första rundan.

 

Effektiviseringen fortsatte och efter 3 år skulle alla konsulter ut igen. Jag fick erbjudande om fast anställning på Ericssons eftersom man enligt chefen ”inte ville kasta ut barnet med badvattnet”.

 

Jag fick en veckas betänketid och var länge tveksam eftersom jag återigen erbjöds lägre lön utan tjänstebil. Ericssons personalpolicy var mycket strikt och undantag var sällsynta varför jag först tackade nej. Intresset från kunderna för Ericssons servicetjänster ökade nu mycket snabbt och tillgången på ingenjörer för att planera projekten var begränsat varför jag fick ett bättre bud.
Så blev det!

 

Ericsson AB

1997 – 2008

Byte av arbetsgivare innebar inte några stora omedelbara förändringar för min del och många av mina arbetskamrater visste inte att jag tidigare varit anställd på Enea. Det enda som förändrades var att det nu förutsattes att jag skulle delta i de projekt som chefen föreslog, tidigare kunde jag referera till konsultavtalet som reglerade mina arbetsuppgifter.

 

Jag hade många års erfarenhet från internationellt arbete men i första hand från Norden, Europa och USA. Nu vidgades marknaden till hela världen, vilket innebar ett större krav på förståelse av helt främmande kulturer ibland annat Asien, Afrika, Japan och de forna Sovjetstaterna. Tekniken var densamma, eftersom det initialt endast var Operation och Maintenance av kundens Eriksson mobilsystem som vi offererade, men kundens anledning till att vilja ”outsoursa” skilde sig mycket beroende på kultur och religion. Exempelvis tyckte vi att det var ett bra argument när vi berättade att vi kunde driva underhållet effektivt med en mindre personalstyrka när det senare visade sig att kunden i Thailand var mycket stolt över att kunna sysselsätta så många tekniker som möjligt. Ett annat exempel som visade på vår bristande förståelse för främmande kulturer var när vi förlorade en upphandling i Malaysia där företagsledningen utan att informera oss underkände vår offert eftersom vi inte i våra lokalbeskrivningar upplåtit någon plats för ett bönerum. En troende muslim ska ha tillgång till ett bönerum för att 5 gånger per dygn kunna knäböja mot Mecka i bön.

 

Ukraina, Vitryssland, Brasilien, Sydafrika, Polen, Algeriet, Marocko, Egypten och Libanon visade upp stora likheter när det gällde sambandet mellan fattigdom och kriminalitet. Ericssons lokala personal mötte oftast upp på flygplatserna med noggranna säkerhetsföreskrifter för att jag inte skulle råka illa ut och jag har lärt mig att inte ”sticka ut.” Tilläggas bör att jag nästan alltid reste ensam för att tillsammans med Ericssons lokalanställda utarbeta och presentera kundofferter för våra underhållstjänster. När fattigdomen inte resulterade i direkt kriminalitet så är min samlade erfarenhet att alla alltid försöker att snuva dig på pengar. Mutor och korruption genomsyrade telekombranschen i dessa länder och eftersom Ericssons konsekvent avhåller sig från detta förlorade vi ett antal affärer som jag var inblandad i.

 

Jag har vid ett tillfälle själv mutat mig fri från en otrevlig polis i Casablanca som såg att jag avfärdade en tiggerska med ett barn på höften. Polisen var uniformerad och stoppade mig på gatan mellan en restaurant och hotellet där jag bodde med frågan vart jag var på väg. Jag svarade att jag var på väg till hotellet, som låg 50m längre fram, efter middag på restauranten. Han berättade då att han hade 4 barn som hans polislön hade svårt att försörja och eftersom Ericssons berättat att arresteringar ofta förekom på lösa grunder var jag snabb att sticka till honom en sedel från bröstfickan. Han vände på klacken och jag fortsatte till hotellet.

 

Det var också i Casablanca som jag ropade på polis när en taxichaufför måttade en käftsmäll mot mig när jag vägrade att betala ett överpris till flygplatsen. Polisen fanns utanför parkeringen så taxin försvann med en rivstart.

 

Ericssons marknadstäckning med egna lokalkontor i nästan alla mer eller mindre civiliserade länder innebar att även huvudkontoret i Sverige bemannades med anställda från hela världen och jag knöt många kontakter med kollegor från olika religioner och kulturer. Den bestående lärdomen från detta är att samarbetet fungerar bra, med få undantag, så länge man visar varandra respekt. Äldre engelsmän anser fortfarande att allt utanför GB. är u-länder och hardcore muslimer kan inte förändras.

 

Ett bra exempel på friktionsfritt umgänge över kultur- och religionsgränser är mitt samarbete med Samir, ursprungligen från Libanon men med många års expat tjänstgöring inom Ericssons i alla världsdelar. Vi var båda placerade på projektledningsgruppen i Sverige och Samir blev väldigt nyfiken på min återkommande fiskevecka i Särna. Han uttryckte sin förvåning över att jag så benhårt höll fast vid planeringen tidsmässigt och bönade och bad varje år att få följa med. Jag var givetvis tveksam att låta honom följa med eftersom fiskeveckan inte kan jämföras med en traditionell turistresa och förklarade för honom att jag bodde i tält invid älven och lagade mat över öppen eld. Det hade motsatt effekt och han berättade att han som pojke upplevt detta tillsammans med sin farfar på hans gård i de Libanesiska bergen. Så blev det och Samir fungerade mycket bra med vildmarkslivet med ett litet undantag när jag lämnade honom vid lägerelden för att fiska mig nedströms i älven.  När jag återkom efter en dryg timma hade elden falnat och jag kunde inte se Samir i det svaga nattljuset. Efter en kort genomsökning av närområdet hittade jag honom under en gran och med uppspärrade ögon höll han i ett skarpvässat träspjut. På min direkta fråga om vad han sysslade med kom det fram att han när han blev lämnad i skogen i halvmörkret kopplat samman min fiskekompis berättelse att han sett en björn efter älven natten innan med allehanda konstiga ljud i skogen, han var helt naturligt rädd för björn.

 

Det sista offertarbetet jag deltog i var för en kund i Afghanistan. Förutom svårigheten att med någorlunda precision beräkna arbetskraftskostnaderna, inklusive extra säkerhetspersonal, var alla kundmöten förlagda till Abu Dhabi på grund av pågående talibankrig. Vi förlorade upphandlingen stort mot Kinesiska Huawei som offererade dubbelt fler underhållstekniker till halva kostnaden.
En annan typ av mutor?

 

Under hela mitt yrkesliv har jag fredat veckan efter midsommar för flugfiske i Fjätälven. Vid ett tillfälle när ett projekt i Israel kraschade blev jag ombedd att åka just min heliga fiskevecka men vägrade min vana trogen med referens till att min semester redan var bokad. Min chef argumenterade för hur viktigt detta var och att det var jag som från början planerat projektet och deltagit i alla kundmöten som resulterade i kontraktet. Pliktkänslan ställdes mot principen och när kunden krävde att jag skulle delta i ett kontraktsmöte för att projektet inte skulle stoppas sa jag ok. men krävde att Ericssons svarade även för min frus kostnader som medresenär.
Så blev det. Resultatet blev givetvis ett försenat flugfiske i Fjätälven och lyckligtvis en kund med förnyat förtroende för Ericssons Managed Services.

 

Samma sak hände med ett projekt i Bangkok Thailand under min semester och lösningen blev den samma. Eftersom jag hade semester när jobbet var avslutat i Bangkok passade vi på att boka hemresan över New Delhi i Indien och stannade några dagar hos släktingar som tjänstgjorde på Svenska ambassaden i New Delhi.

 

Är jag därmed också korrumperad och gjorde Ericssons avkall på sin princip att inte syssla med mutor?

 

Pension 2008.

Jag avtackades med mobiltelefon (min första privatägda) och blommor 2008, och kan med tacksamhet se tillbaka på ett yrkesliv som till sin inriktning och yrkesetik grundlades av kamrater och miljö på CVA och som genom åren förädlats i den internationella data/telecom miljön.