Varför fanns det fjärrskrivmaskiner hos NBVJ i Nora?

Av Hans-Göran Johansson.  Medlem i NBVJ och AEF.
Skrivet 2022-10-24

 

Jag har varit engagerad i föreningen sedan 1981 och som signalchef under ca 20 år. Ett stort intresse för telekommunikationer efter järnvägen har alltid funnits. En tanke var att upprätta en fjärrskriftförbindelse mellan Nora och Järle (Sveriges äldsta järnvägsstation).

 

Televerket planerade att lägga ner en fiberkabel i banvallen mellan Ervalla och Nora. Vi förhandlade då om en telekabel för NBVJ mellan Ervalla och Nora. Tanken fanns att fortsätta till Gyttorp.

 

Kabel anskaffades från Banverket och för digitalisering fick föreningen överta överbliven utrustning från Banverket. Denna utrustningen finns nu hos AEF i Arboga. Utrustningen är identisk med  multiplexorn TM-32 inom försvaret.

Efter järnvägen använde NBJ tidigt ett selektorsystem för kommunikation men det ersattes senare av radio i loken.

 

För en etablera fjärrskrift utmed järnvägen togs kontakt med en medlem i föreningen, som tyvärr gått bort. Han arbetade inom Försvaret och skulle undersöka om det fanns möjlighet att få överta några överblivna fjärrskriftapparater.

Det tog några år innan något hände. Materielen som NBVJ fick har under tiden förvarats i försvarets gröna lådor och till största delen förvarats inomhus. Det fanns nu inte längre något intresse att använda fjärrskrivmaskiner inom NBVJ.

 

FHT (Försvarets Historiska Telesamlingar - fht.nu) informerades om detta och ett stort intresse uppstod. I slutet på maj månad i år gjordes en snabb genomgång kring vad som fanns i de gröna lådorna. Det var betydligt mera än vad vi anat och allt var i gott skick.

1 september hämtades utrustningarna genom FHT:s försorg. Ett system hade skickats i förväg för fotografering vid AEF i Arboga .

 

Se vidare AEF artikel:
"Stationsutrustning 3 och 32 med Fjärrskrivmaskin 308B
 

Förkortningar

  • NBVJ Nora Bergslags Veteran-Jernväg.    www.nbvj.se

  • NJOV Nora Järnvägsmuseum och Veteranjärnväg.  www.njov.se

  • NBJ Nora Bergslags Järnväg. www.nbvj.se  (delvis)