Operativ Tidsperiod
 

 

1908----------------/
--|----|----|----|----|----|----|----|----|----|--
      1950      1960      1970      1980      1990

 

 

Elizabeth Bentley

Betydelsefull Spion blir informatör till FBI

 

 

 

Elizabeth Bentley

 

Elizabeth Bentley gick in i amerikanska kommunistpartiet redan som student vid Columbia University. 1938 då hon arbetade som sekreterare vid det italienska informationsbiblioteket i New York upptäckte hon att detta var en fasad för den fascistiska italienska regeringens propagandaministerium.
Bentley använde sin ställning för att samla information om Mussolinis regering och föra det vidare till det amerikanska kommunistpartiet.

Bentleys arbete för kommunistpartiet förde henne i kontakt med Jacob Golos, en medlem av det amerikanska kommunistpartiet och den sovjetiska hemliga polisen. De båda blev ett par och Bentley blev inblandad i en spionring som inkluderade Klaus Fuchs, Harry Gold, Whittaker Chambers och David Greenglass.
Efterhand övertog hon Golos arbete och efter hans död 1943, agerade Bentley självständigt och rapporterade till Iskhak Akhemrov, en ledande NKGB spion. Senare fick hon ansvar för ytterligare en etablerad spiongrupp.

Sedan länge var Bentley beroende av alkohol. Den ökade arbetsbördan förvärrade detta problem och hon fråntogs ledningen av ”Silvermaster” gruppen som fick rapportera direkt till Akhemrov i juni 1944. Senare under 1944 blev hon fråntagen ledningen av resterande spionnätverk som hon ansvarat för.
Under 1945 blev hennes läge kritiskt då en medlem i det amerikanska kommunistpartiet som kände henne till sitt rätta namn hoppade av och blev en informatör till FBI.

Den 7 november 1945 kontaktade Bentley FBI. Dagen efter, skickade J. Edgar Hoover chef för FBI, ett meddelande till president Truman om att en spiongrupp var verksam inom USA:s regering.

De följande två åren undersökte FBI 80 personer som Bentley hade namngett. FBI kunde dock inte hitta tillräckligt med bevis för att arrestera någon av dessa personer.

I juli 1948 framträdde Bentley inför representanthusets kommitté för oamerikansk verksamhet. Vid hennes vittnesmål nämndes flera personer som hon ansåg hade varit sovjetiska spioner medan de arbetade för den amerikanska regeringen.

Tvivel om Bentleys vittnesmål började växa fram när man upptäckte en del var uppenbart osant.
Uppgifterna från Bentley ledde dock till gripandet och åtal av Harry Gold, David Greenglass, Ethel Rosenberg och Julius Rosenberg för spioneri.

Under 1990-talet blev Venona-meddelanden offentliga och några sovjetiska arkiv öppnades. Med denna nya information tillgänglig, kunde slutligen grunderna i Bentleys historia verifieras och därmed betydelsen av hennes avhopp för att avslöja det sovjetiska spionaget i USA.

 

Skrivet av: Stig Hertze
Senast uppdaterad 2010-04-09


Källor:
Encyclopedia Britannica 2010
Cold War J Isacs & T Downing Abacus 2008
Venona, Haynes & Klehr Yale University Press 1999
The Haunted Wood, Weinstein & Vassiliev Random House1999