Radiolänk i FTN

Uppdaterad 2021-11-07

 

Radiolänk eller mikrovågslänk är en punkt-till-punkt-förbindelse, idag vanligen via mikrovågor, ibland radiovågor, och starkt riktade sändar- och mottagarantenner. En eller flera kanaler överförs med ett eller flera kaskadkopplade hopp.
Radiolänkarnas  maximala överföringsavstånd ligger från enstaka meter upp till hundratals kilometer. Många länkutrustningar medger inställning av sändarnas och mottagarnas polarisation och frekvens. Vid planering av ett länkstråk måste sändareffekter dimensioneras så att den dämpning som uppstår kan övervinnas.

 

Historik

1948 togs beslut om att påbörja uppbyggnaden av ett modernt luftbevakningssystem. Därmed påbörjades utformningen av Flygvapnets moderna telekommunikationsstruktur. 1950 föreslog en utredning att ett landsomfattande nät baserat på radiolänk skulle byggas. Inledningsvis kallades länknätet för "Försvarets Fasta Radiolänknät", förkortat FFRL. I slutet av 1960-talet övergick FFRL till att bli en del av Försvarets Telenät, FTN.

  • 50-talet. Provnät byggs med få talkanaler

  • 60-talets första del. Större utbyggnad med RL-41 (60 PPM kanaler) och RL-81 video eller 300 talkanaler.

  • 60-talets senare del. Anskaffning av RL-42 som var den första helt halvledarbestyckade radiolänkutrustningen. Problem med ny teknik upptäcktes först efter driftsättningen.
    En milstolpe i RL-utvecklingen. Läs mer här.
    Kompletterande nät för fjärrövervakning påbörjas

  • 70-talets första del. Digitaliseringen av FFRL genom anskaffning av RL-44 och TM-24. Den första förbindelsen var den då längsta i Europa. Problem upptäcktes i samband med driftsättningen. Fel som funnits i den analoga världen visade sig nu som bitfel eller synkroniseringsfel. En milstolpe i RL-utvecklingen. Läs mer här.
     Kapaciteten var nu 480 PCM-kanaler (34 Mbit/s).

  • 70- och 80-talen. Fortsatt utbyggnad av nätet mot högre frekvenser.

Sammanställning av Radiolänkutrustningar som ingår i eller har ingått i FTN 1950 - 2013

 

Sammanställning av Radiolänkantenner i FTN

 

Förklaring till Radiolänkbeteckningar

 

Artiklar om Radiolänk

Utbyggnaden av FFRL  1950 byggdes ett provnät med radiolänk mellan Stockholm och Norrköping.

FFRL blir försvarsgemensamt  1954 godtog CFV och försvarsstaben en plan som ledde till beslut att FFRL skulle förverkligas inom en 15-årsperiod.

Radiolänkkompendium  (1971) Artiklar sammanställda och redigerade efter föredrag som hållits vid kurser i radiolänkteknik för flygvapnets personal.

Hans Franzén, Mr. FFRL  Hans Franzén ledde under ett kvarts sekel den tekniska utvecklingen och utbyggnaden av FFRL.