Senaste nytt

 

 • Vi har kompletterat avsnittet "Flygtidningar" med fyra årgångar (1948-1951) av "Underrättelser från flygledningen".
  Tips: I nr 6 1950 finns en 20-sidig beskrivning om Luftbron till Berlin 1948-1949. När trafiken var som tätast landade ett flygplan per minut på någon av de tre flygplatserna. En logistisk utmaning!   Direktlänk till bilagan.
   

 • Våra skannade tidskrifter har visat sig omåttligt populära med över 3500 nerladdningar per månad. För att förenkla för besökare att hitta rätt har vi infört en knapp "Tidskrifter" på Startsidan som leder till de portaler där vi samlat olika typer av tidningar.
   

 • Vår medlem Bo Björklund visade i onsdags (8/5) upp en del av sin samling av Modellmotorer i olika storlekar och utförande avsedda att driva Modellflygplan samt Modellbåtar. Se bilder från visningen. (Kräver medlemsinloggning).
   

 • Genom gåvor har vi nu kunnat skanna ytterligare nummer av tidskriften Teknik För Alla. Vi publicerar nu totalt 400 nummer av tidningen mellan åren 1943-1964.
  Men ännu är samlingen inte komplett. Så har du några av de saknade så hör av dig!
  TfA startar här.

   

 • Föredrag/visning av små ångmaskiner 3:e april
  B-O Knutsson från Munktorp visade och berättade om sina extremt fina ångmaskiner. 6 olika modeller visades och kördes! Imponerande konstverk!
  Se bilder från besöket. (Kräver medlemsinloggning).
   

 • Svensk datorutveckling. Vi har från Arne Läppinen fått ett tips om en mycket omfattande beskrivning över den svenska datorutvecklingen. Boken avhandlar främst Philips Elektronikindustrier, men beskriver även alla andra inblandade företag. Beskrivningen börjar med BARK, BESK, Facit EDB och fortsätter framåt. Kopplingar till Försvaret och SAAB:s datorutveckling beskrivs också.
  Kul inslag är första hemdatorförsöket, en röd dator med 2 kokböcker inlagda i minnet... (DDP-316, sid 106). Boken är på 372 sidor och på engelska.
  Länk finns under vårt avsnitt "Tips".
   

 • Nya tidningar, Teknik för Alla (TfA).
  Teknik för Alla beskrev den allmänna tekniska utvecklingen och utgavs 1940-2001. Tidningarna innehåller ett antal fördjupningar och många byggbeskrivningar. Vill du bygga en ångmaskin, modellmotor, isjakt eller cykelbil så är detta tidningen för dig!
  Tidningarna har vår medlem Anders Eriksson (SM0ORV) överlämnat till oss. Ursprunglig ägare var Karl Hallin (SM4DRT) och vi tackar bägge för gåvan.
  Vi (=Roland) har nu skannat alla våra nummer av TfA 1943-1964, 320 nummer. Kan du komplettera vår samling är vi tacksamma.
  Börja läsningen här!  Läs och njut av dåtidens teknik, imponerande som vanligt!
   

 • Läs om Laserskjutbanan i Arboga, en teknisk doldis som funnits sedan 1979.
   

 • Vi har med bistånd av Patrik Gertsson publicerat fem kompletta årgångar av tidskrifterna Flygtidningen och Svensk Flygtidning från åren 1940-1945.  Starta läsningen här.
   

 • Det som händer i Ukraina just nu väcker minnen från Kalla Krigets dagar. Under vårt avsnitt om Omvärlden finns många läsvärda artiklar och länkar till filmer om de viktigaste händelserna under åren 1945 - 1990.
   

 • Spaningsradarstation PS-15 (1966-1999) var monterad på ett 100 m högt torn. Vi har publicerat en film som visar bygget av stationen. Filmen är delad i två delar:
  Del 1 (19 minuter) visar bygget av det 100 meter höga tornet.
  Del 2 (22 minuter) visar montering av apparathuset och antennen på 100 m höjd.
  Färgfilm med speakertext. Inspelad av Sturebild Arboga för CVA.
   

 • Vi har börjat registrera dokumentationen om Brüel & Kjaers mätinstrument som vi fick som gåva från Uno Perssons dödsbo. Vi har nu tillfört 15 dokument till vår samling vilket innebär att vi nu har inte mindre än 110 Instruktioner/Manualer från Brüel & Kjaer i vårt bibliotek. Du hittar alla här.
   

 • Vi har lagt ut några äldre filmer:

  • Montage av antennmast till PS-860
   Radarövningskompani från F4 och F21 monterar fackverksmasten till PS-860. Färgfilm med speakertext. 11 min lång. Inspelad 1981.

  • Ekot som försvann
   13 minuter lång film som visar PS-65 och PH-40 i drift. Filmen avslutas med scener då stationerna nermonteras och skrotas.
   Färgfilm med speakertext. Inspelad 1993.

  • Installation och driftsättning PS-15
   En 17 minuter lång film
    som visar installation och driftsättning av elektronikutrustningen i apparathuset på 100 m höjd. Färgfilm med speakertext.

  • Helikopter landar
   En 3,5 minuter lång film som visar då en Hkp4 och Hkp10  gör spektakulära landningar på en antennmätplattform vid antennmätplatsen AMPA i Arboga.

  • Ekoradiostation ERIIIB
   En 3,5 minuter lång svart/vit film som visar flygvapnets första radarstation. Ingen text.
    

 • Vi har från Uno Perssons dödsbo erhållit ett antal Brüel & Kjaer mätinstrument, inklusive dokumentation. Uno arbetade som servicetekniker hos B&K till slutet av 80-talet. Därefter var han konsult och konstruktör av utrustning för ljud- och vibrationsmätningar i eget företag. Uno avled i en ålder av 83 år.
  Vi har tacksamt mottagit dessa instrument, då Brüel & Kjaers instrument var världsledande inom sitt område och passar bra att dokumentera i vårt virtuella instrumentmuseum!
  Vår medlem Kent Allard har välvilligt transporterat (de tunga) instrumenten till Arboga.
   

 • Intresserad av antenner?  Vi har gjort sammanställningar av antenner som förkommit i Försvaret inom Radiolänkområdet och inom LOPRA (kortvåg). Sammanställningarna är kompletterade med beskrivningar och bilder på olika antenntyper.

 • Vi har i samarbete med modellvänner.se och Garnisonsmuseet på Ärna skannat 100 nummer av tidningen FLYG från åren 1944 - 1947. Tidningen var tidskrift för Flygvapnet, officiellt organ för Kungl. Svenska Aeroklubben och organ för Föreningen Värnpliktiga FIygförare . Starta läsningen här.

 • Vi gjorde i höstas ett besök vid Motmedelsmuseet vid Saab i Järfälla. Vi frågade då guiden och skaparen, Gottfrid Strindlund, om han ville skriva om museet för AEF. Det har han nu gjort och dokumentet "EW-museum" finns under vår flik Avionik/Motmedel. Det är en utförlig beskrivning i text och bild över de apparater som visas i museet. Dokumentet är i pdf-format.
   

 • Tidningen Radio & Televison. Efter flera års jagande och arbete är vi äntligen i mål, en komplett serie 1954 - 1983 omfattande 337 nummer!
  Över 30 000 sidor är bearbetade, skannade, OCR:ade för sökbarhet och sedan inordnade i snyggt format på webben. Tack till alla inom AEF som utfört arbetet och till alla som skänkt/lånat tidningar till oss. Som någon sade - "En kulturgärning!"
  För läsning - starta här.
  Jonny, Ordförande AEF
   

 • Henry Fellhammar har skrivit artikeln "Luxor Radio 1923 - 1979. 100 år sedan start"  Det är nämligen 100 år sedan "Firma Radiofabriken Luxor, Axel Holstensson" startades i Motala.
   

 • En av AEF:s grundare och eldsjäl, Lennart Höglund, avled 11 september 2022. Föreningens minnesord.